Nastavitve piškotkov

Uvod Bordeaux 2009 En primeur

Spoštovani,

leto 2009 je Bordeaux obdaril z izjemnim letnikom.
»Ne spomnim se, da sem kdaj dala toliko visokih ocen«, piše Jancis Robinson, eden največjih živečih poznavalcev Bordeauxa Steven Spurrier pa govori o najboljšem letniku kariere. Tudi Robert Gorjak, ki že deset let obiskuje Bordeaux med časom en primeur degustacij, se ne spomni, da bi bil med okušanjem novega letnika kdaj koli prej tako entuziastičen. Bordeaux je v zadnjem desetletju postregel s tremi velikimi letniki: 2000, 2005 in 2009. Letnik 2009 ima posebno lastnost, ki je v novejši zgodovini Bordeauxa še nismo doživeli, vina so bila namreč že marca, med pokušino en primeur, sočna, skorajda pitna. In čeprav gre za letnik, ki bo dolgoživ, ga boste lahko uživali zelo kmalu, za razliko od letnika 2005, kjer bo potrebno nekaj več potrpežljivosti. Letnik 2009 bo zagotovo všeč tudi manj izkušenim pivcem.

Kaj je »en primeur«.
En Primeur je princip prodaje v naprej, preden so steklenice napolnjene. S plačilom neto vrednosti si zagotovite pravico do vina še preden pride na trg. Takrat so cene praviloma bistveno višje, nekatera vina pa sploh ne pridejo v prosto prodajo. Davek na dodano vrednost bo potrebno poravnati šele pri dobavi, ki bo konec leta 2011 in v začetku leta 2012, ko se steklenice napolnijo.

Zakaj kupovati »en primeur«
Obstajata dva osnovna razloga. Prvi je špekulativne narave, iz izkušenj prejšnjih letnikov namreč vemo, da se vina v odličnih letnikih kot je 2009 s časom dražijo. Nekateri s tem kujejo dobre dobičke. Drugi razlog je mnogo bolj pragmatičen. V odličnem letniku kot je 2009 se bolj znana vina Bordeauxa praktično razprodajo skozi prodajo en primeur. Ob pregledu ponudbe in zalog starejših letnikov pri trgovcih ugotovimo, da letnikov 2005, 2000 nimajo naprodaj.
Sedaj je pravi čas, da si zagotovite svoje Bordojce, ki jih boste tako lahko uživali po dostopnejših cenah.

Rožmarinov izbor
V Rožmarinu vam prvi v Sloveniji omogočamo nakup bordojskih vin po principu en primeur. Za ta korak smo se odločili, ker želimo nekaj najboljših vin sveta še bolj približati vam, ljubiteljem in gostincem. Ponudba je kakovostna, pestra, predvsem pa izbrana. Verjamemo, da bo vsak našel dober izbor zase. Bordojci letnika 2009 so enostavno nekaj, kar je potrebno imeti v kleti. Letnik 2009 je velik letnik.
Vinoteka Rožmarin je svoj izbor pripravila v sodelovanju z Robertom Gorjakom, ki se redno udeležuje en primeur degustacij v Bordeauxu vključno od letnika 1999, kjer vsako leto poskusi okrog 300 vin.
Saša Arsenovič

Cenik Bordeaux 2009 En primeur
Opisi Bordeaux 2009 En primeur